Cum ne protejăm copiii de frigul extrem

Iarna fără zăpadă şi frig nu e iarnă. Fără drumuri troienite, cum ar mai putea veni Moş Crăciun cu sania lui trasă de reni? Dar ce facem atunci când temperaturile sunt atât de scăzute, încât trebuie să ne gândim de două ori înainte de a ne lăsa copiii afară la joacă? Ţara noastră se confruntă în această perioadă de sfârşit de ianuarie – început de februarie 2012 cu temperaturi foarte scăzute. Pentru zilele următoare, weekend-ul 3-5 februarie, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare „cod galben“ cu privire la ninsoare şi ger persistent. Vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi seara. Temperaturile minime vor depăşi -15°C.

Ce înseamnă temperaturi sub 0°C?

Temperatura normală a corpului este de 36-37°C. Când temperatura aerului scade semnificativ, vasele de sânge se contractă şi circulaţia sângelui devine mai lentă. Pentru a-şi putea menţine temperatura, corpul încearcă să diminueze pierderea căldurii, prin retragerea sângelui din braţe şi picioare. Astfel se produc degerături locale. O degerătură superficială se limitează la zona pielii. Degetele de la mâini şi de la picioare, urechile, nasul, obrajii şi organele sexuale sunt cele mai afectate părţi ale corpului. De aceea sunt extrem de importante pentru copiii noştri căciula, fularul şi mănuşile. Degeratul are senzaţia de furnicături ale pielii, urmată de o durere moderată. Ulterior apar pete albe pe piele. O degerătură superficială poate fi tratată la faţa locului, în timp ce o persoană cu degerături profunde trebuie dusă imediat la spital. Degerăturile superficiale se tratează prin contact cu pielea normală. Se menţine contactul cu pielea caldă până când porţiunea degerată îşi recapătă culoarea normală, simţurile şi consistenţa.

Cum ne îmbrăcăm?

Cel mai important articol de îmbrăcăminte în protecţia împotriva frigului este cel care vine în contact direct cu pielea. Lenjeria de corp, bluzele de corp, dresurile, indispensabilii şi ciorapii trebuie să fie din bumbac pentru a menţine temperatura corpului la un nivel normal. Trebuie să protejăm extremităţile corpului punându-le mereu copiilor noştri căciulă, fular şi mănuşi. Pentru copiii sub 7 ani, este recomandat ca fularul să acopere şi gura şi nasul pentru a evita cât mai puţin contactul cu aerul rece. Haina pentru afară trebuie să fie călduroasă, dar nu prea voluminoasă sau prea strâmtă pe corp, pentru a nu împiedica mişcarea liberă a copilului, şi astfel circulaţia sângelui. Este indicat să folosim încălţăminte din piele, cu strat interior izolant termic şi şosete din bumbac. Este foarte important ca talpa încălţămintei utilizate să fie antiaderentă. Astfel copilul va aluneca mai greu.

Ce alimente consumăm?

Alimentaţia sănătoasă este esenţială pentru buna creştere a copiilor în fiecare zi a anului. Părinţii ştiu că în cazul temperaturilor extreme, organismul copiilor trebuie ajutat cu alimente corespunzătoare. Alimentele care ajută organismul să facă faţă mai bine frigului sunt:
  • Alimente bogate în vitamina B3: ouă, lapte, brânză, ficat, arahide. Vitamina B3 ajută la stimularea sistemului circulator.
  • Fructe şi legume bogate în vitamina C: portocale, lămâi, ananas, kiwi, roşii, broccoli, pătrunjel, varză. Vitamina C întăreşte sistemul imunitar şi previne apariţia răcelilor.
  • Ceapă şi usturoi: cresc rezistenţa organismului.
  • Ceaiuri şi supe calde pentru a încălzi organismul şi a crea o stare de confort.

Ce trebuie să evităm?

  • Expunerea prelungită la frig
Ademeniţi-i pe cei mici în casă cu o poveste, un joc la calculator, un film sau orice altă activitate interactivă. Se pot juca afară când vremea va fi mai puţin friguroasă.
  • Călătoriile în afara oraşului
Multe drumuri sunt în această perioadă închise sau impracticabile. Verificaţi întotdeauna starea drumurilor aşa cum este ea transmisă de autorităţi. Nimeni nu îşi doreşte să rămână înzăpezit, cu atât mai puţin atunci când are un copil alături. Verificaţi, de asemenea, circulaţia mijloacelor de transport în comun – trenuri, autobuze etc. Şi acestea sunt supuse capriciilor vremii.
  • Nu vă aventuraţi
Paza bună trece primejdia rea! Aveţi mereu grijă de dumneavoastră şi de cei mici.