Ce e bine, ce e rău?

 

Ce zi frumoasă e afară! Pe o vreme ca asta, e păcat să stăm în casă. Haideţi să facem o plimbare prin parc. Iepuraşul Fănică abia aşteaptă!
Vai, dar ce baloane frumoase şi colorate! Ce-o fi cu ele?

 În acest joc copilul porneşte într-o călătorie împreună cu iepuraşul Fănică. În drumul său, copilul va întâlni o mulţime de baloane, care mai de care mai colorate. Baloanele sunt de trei feluri: baloane cu noutăţi şi explicaţii, baloane cu întrebări şi baloane cu răspunsuri. Este un joc despre curăţenia corpului şi a mâinilor.

După ce copilul întâlneşte şi apasă pe un balon cu noutăţi, Tigrul Sănătăţii îi spune copilului o afirmaţie legată de igiena corpului. De exemplu, copilul află că trebuie să ne spălăm pe mâini de fiecare dată după ce am fost la toaletă sau că trebuie să avem grijă să avem mereu unghiile de la mâini tăiate şi îngrijite. După ce copilul apasă pe un balon cu afirmaţii, este rândul unui balon cu întrebări, care este şi figurat grafic cu un semn de întrebare pe el. Aici, Tigrul Sănătăţii îi va pune copilului diverse întrebări: „După ce ne-am spălat pe mâini, ne ştergem cu un prosop curat?“ sau „Facem baie cu apă rece?“. Imediat după ce a ascultat întrebarea, copilul trebuie să răspundă cu DA sau NU acesteia. Pentru a realiza acest lucru, copilul trebuie să apese pe balonul verde, pentru DA, dacă ceea ce a spus Tigrul este adevărat, sau pe balonul roşu pentru NU, dacă ceea ce a spus Tigrul este fals.
Pentru fiecare lucru nou aflat, iepuraşul Fănică primeşte un măr în coşul său. Dacă răspunde corect la întrebarea Tigrului, iepuraşul primeşte două mere, dar dacă răspunde greşit, Fănică pierde două mere.

Metoda didactică a întrebărilor şi răspunsurilor cu DA sau NU este una dintre cele mai utilizate metode pentru însuşirea unor cunoştinţe noi de către copii.
Indiferent de acţiunea întreprinsă de copil, Tigrul Sănătăţii este mereu prezent, felicitându-l pentru o acţiune corectă sau încurajându-l dacă a greşit.

Haideţi să avem la finalul jocului un coş plin cu mere!

Jocul Ce e bine, ce e rău? face parte din CD9 EduTeca, Fănică şi asaltul microbilor.