A apărut numărul 3 din Revista EduTeca

Comunitatea EduTeca și-a lărgit orizonturile! Pe lângă CD-urile educative care conțin numeroase activități, copiii isteți și părinții implicați au acum la dispoziție și Revista EduTeca! Acest supliment, care însoțește colecțiile de CD-uri de pe site-ul nostru, se adresează celor cu vârste între trei și șapte ani.

Revista EduTeca a ajuns, în prezent, la cel de-al treilea număr. Parcurgând-o, cei mici au șansa de a porni într-o călătorie către o lume fascinantă, de mult apusă, în compania dinozaurilor carnivori și erbivori. Prin intermediul jocurilor educative, copii învață să diferențieze dinozaurii în funcție de modul de alimentație al acestora, de aspectul lor și de modul de deplasare (dinozauri bipezi sau patrupezi).

În primul rând, creativitatea copiilor este stimulată prin numeroase desene și planșe de colorat, care în același timp, le permit să-și folosească intuiția pentru a descoperi lucruri noi. Spre exemplu, de pe o planșă care înglobează mai multe elemente, ei trebuie să le coloreze numai pe acelea care aparțin lumii dinozaurilor. De asemenea, ei își pot îmbunătăți dexteritatea creând contururile unor desene în funcție de indicațiile numerice date. În plus, ei au posibilitatea de a-și dezvolta spiritul de observație fie prin identificarea diferențelor dintre două imagini aproape identice, fie prin recunoașterea umbrei anumitor dinozauri, având două variante la dispoziție. Ei mai trebuie să fie atenți și la coloritul dinozaurilor și să-și dea seama, după înfățișarea corpului lor, cum arată coada fiecăruia în parte (cele două fiind așezate separat pe pagină). Un alt tip de asociere pe care copiii trebuie să o facă este bazată pe culori, aceștia trebuind să identifice oul din care a ieșit fiecare dinozaur folosind acest criteriu vizual.

În al doilea rând, activitățile incluse în revistă se concentrează și asupra capacităților care țin de logică și de matematică. Cei mici învață să lucreze cu numere și mărimi, pe de o parte, iar pe de altă parte, își exersează orientarea în spațiu. Întrucât este adresată preșcolarilor, revista conține activități în care aceștia trebuie să determine numărul unor obiecte sau să deseneze un număr dat de elemente, valorile posibile fiind de la 1 la 10. Orientarea în spațiu le este amplificată prin intermediul unor trasee labirintice pe care trebuie să le parcurgă alături de diverse personaje. Copiii trebuie să le ajute pe acestea să găsească drumul cel mai scurt către o destinație prestabilită, aceasta fiind indicată vizual și aflâdu-se fie în centrul labirintului, fie în capătul opus față de poziția personajului.

În al treilea rând, pe lângă abilitățile matematice, cei mici au ocazia de a și le dezvolta și pe cele lingvistice. Astfel, ei pot învăța câteva cuvinte în limba engleză, acestea aparținând universului dinozaurilor. De asemenea, ei sunt introduși și în universul literelor. În numărul curent al revistei, ei trebuie să identifice cuvintele care încep cu litera D și să le coloreze numai pe acelea, având de ales dintre mai multe obiecte desente pe o pagină.

Pentru ca diversitatea să fie cât mai mare, revista conține și activități practice. Copiii au posibilitatea de a învăța cum să creeze o creastă de dinozaur folosind numai materiale simple, respectiv hârtie, lipici și foarfece. Scopul urmărit este de a-i deprinde, încă de la o vârstă fragedă, să aibă grijă de mediul înconjurător prin reciclarea materialelor – în acest caz, hârtia. Pe lângă mediu, ei mai învață și cum să aibă grijă de propriul lor corp într-un mod corespunzător. În acest sens, este încurajată o alimentație sănătoasă și le este prezentat modul de preparare al unei salate, folosind numai ingrediente naturale.

Revista se încheie cu două povești, una aparținând tărâmului imaginar, iar cea de-a doua, lumii reale. Pasiunea pentru citit a celor mici este nutrită printr-o narațiune care respectă tema generală a revistei, fiind vorba despre o poveste cu dinozauri. Povestea reală include istoria Grădiniței cu Program Normal nr. 1 Radovanu.

În concluzie, toți copiii sunt invitați să facă o plimbare în universul Revistei EduTeca. Această experiență le va diversifica perspectivele, le va îmbogăți ideile și-i va ajuta să se dezvolte din toate punctele de vedere, într-un mod plăcut și accesibil.